از هر دو نفر یکی زیر خط فقر مطلق است
داود سوری از نتایج طرح حمایتی دولت و تاثیر آن بر تشدید فقر میگوید
🔻خط فقر تعاریف متعددی دارد و از دیدگاههای متعدد بررسی میشود. اما آنچه مرکز پژوهشهای مجلس در گزارش خود مبنا قرار داده خط فقر مطلق و مفهوم درآمدی آن است. اینکه خانوارها درآمد کافی برای تامین حداقل نیازهای خود داشته باشند. حداقل نیازها هم بر اساس استانداردهای جامعه مشخص میشود. یعنی با توجه به الگوی مصرف جامعه و بعد خانوار، مشخص میشود حداقل استانداردهای زندگی چقدر است و بر مبنای آن خط فقر مطلق تعیین میشود. این خط به این معناست که افراد قرار گرفته زیر این خط، از حداقلهای زندگی برخوردار نیستند و مساله بهداشت و سلامت این افراد با خطر روبهرو است.
🔻خاطرتان هست که یکی از افتخارات دولت نهم و دهم این بود که ضریب جینی کاهش یافته و شکاف درآمدی در جامعه کمتر شده. اما زمانی که بهبود توزیع درآمد را در کنار شاخص افزایش فقر قرار دادیم به این نتیجه رسیدیم که کلیت درآمد جامعه به سمت پایین میل کرده و همه فقیرتر شدهاند و با کوچکترین تغییری افراد بیشتری زیر خط فقر میروند. وقتی درآمد سرانه جامعه به طور نسبی کاهش پیدا میکند، افزایش فقر کاملاً طبیعی است. این یک پروسه یک یا دوساله هم نیست. اگر آمارها را ملاحظه کنیم نشان میدهد در طول 10 سال گذشته جامعه به سمت فقیرتر شدن پیش رفته است.
🔻شعار این دولت حذف فقر مطلق بود و این قولی بود که رئیسجمهوری در ایام انتخابات داد. البته آن زمان این شعار چندان مهمی نبود و به نظر میرسید دسترسی به آن ساده است. چون جمعیت زیر خط فقر مطلق در آن زمان کم بود و بالا کشیدن این جمعیت از زیر خط فقر مطلق کار دشواری نبود. اما الان، تحقق این وعده هم مهم شده و هم دشوار. چون آمار 20 تا 35درصدی فقر مطلق و پیشبینی جمعیت زیر خط فقر 50درصدی در سال 98، در هیچ دوره و سال دیگری تکرار نشده و میتوان گفت دولت دوازدهم در این حوزه رکورد بیسابقهای را به نام خود ثبت کرده است.
🔻مهمترین عاملی که منجر به افزایش فقر میشود، کار نکردن بازارها و مناسب نبودن فضای کسبوکار است. اگر به ترکیب خانوارهای فقیر نگاه کنید عمده این خانوارها، آنهایی هستند که به طور مستقیم با اوضاع اقتصادی کشور درگیرند. یعنی عمده آنها جزو مزدبگیران و حقوقبگیران بخش خصوصی هستند و هر تغییری در شرایط اقتصادی کشور مستقیماً به آنها منتقل میشود. این در حالی است که کارمندان و حقوقبگیران دولت از ثبات درآمدی بیشتری برخوردارند.
🔻فقر یک مشکل اساسی است و تبعات بسیاری دارد. میتواند منجر به ناآرامیهای اجتماعی شود، میتواند منجر به ناتوانی افراد شود و با محروم کردن افراد از آموزش و تحصیلات، امکان درآمدزایی و توانمندی افراد در آینده را کاهش دهد و جامعه را در تله فقر گرفتار کند. این مصداق همان جمله است که فقر میآورد. به این ترتیب ما در تله فقر گرفتار میشویم و این هزینه زیادی برای جامعه دارد. چهره فقر، چهره زیبایی نیست و اینکه نصف جامعه نمیتوانند هزینههای حداقلی زندگی خود را بپردازند این میتواند ریشه بسیاری از ناملایمات باشد./ تجارت_فردا
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.