صادرات نفت ایران بعد از تحریم چقدر خواهد بود؟

برجام نفتی در راه است؟ فريز نفتی اجرا میشود؟

۱۰ روز مانده تا برگزاری نشست سرنوشت‌ساز اوپک، محمد سانوسی بارکیندو، دبیر کل سازمان کشورهای صادرکننده نفت به ایران سفر کرد تا در دیدار با بیژن زنگنه، وزیر نفت ایران، آخرین رایزنی‌ها را برای شکل‌گیری توافق بزرگ نفتی انجام داده باشد.

بعد از تفاهم تاريخي اوپكي‌ها در نشست الجزاير حول چارچوب طرح فريز نفتي، اميدواري‌ها براي نهايي شدن توافق توليدكنندگان طلاي سياه بر سر كنترل توليد افزايش يافته است؛ به‌خصوص اينكه بيژن زنگنه پس از ديدار با باركيندو اعلام كرد كه احتمال توافق اوپكي‌ها در نشست پيش‌روي اوپك زياد است.

وزراي نفت كشورهاي عضو اوپك 30نوامبر نشست سرنوشت‌سازي را برگزار خواهند كرد. چشم فعالان بازار نفت به نتايج اين نشست است تا جهت‌گيري قيمت طلاي سياه براساس آن تعيين شود. كشورهاي بزرگ توليدكننده نفت از ماه‌ها قبل، مذاكره بر سر طرح فريز نفتي را آغاز كرده‌اند و پس از يك دور شكست در مذاكرات، اميدوارند اين بار آن را نهايي كنند.

در نشست قبل كه بيست و نهم فروردين 1395به ميزباني قطر برگزار شد، عربستان مانع شكل‌گيري توافق شد. درحالي‌كه روسيه به‌عنوان توليدكننده بزرگ نفت و كشوري خارج از اوپك حاضر به تفاهم بر سر فريز نفتي شده بود و مستثني شدن ايران از اين طرح مورد پذيرش همه كشورها قرار گرفته بود، عربستان زير بار اين توافق نرفت تا اين تفاهم به نشست دهم آذرماه موكول شود.

ايران كه طي 10‌ماه گذشته از اجراي برجام به‌دنبال بازپس‌گري سهم خود از توليد و صادرات نفت بود، بارها اعلام كرد تا زماني كه توليد نفت خود را به ميزان پيش از تحريم‌ها نرساند، دست از افزايش توليد برنخواهد داشت. بيژن زنگنه پيش از اجراي برجام نيز به صراحت اعلام كرد كه سياست افزايش توليد و صادرات نفت را دنبال خواهد كرد؛ حتي اگر قيمت نفت به 20دلار برسد.

در شرايطي كه گزارش‌هاي رسمي نشان‌دهنده عبور توليد نفت ايران از مرز 4ميليون بشكه در روز است و صادرات ايران به 2ميليون بشكه افزايش يافته است، احتمال فريز توليد نفت در اين سطح بالا‌رفته است. براساس توافق اوليه در الجزاير كشورهاي ايران، ليبي و نيجريه از مشاركت در اجراي فريز نفتي معاف شده‌اند. با افزايش احتمال توافق نفتي‌ها در دهم آذرماه، بازار نفت جهت‌گيري جديدي در نرخ‌ها تجربه خواهد كرد. حدود 40درصد نفت خام جهان را اوپك تأمين مي‌كند. رويترز در گزارشي نوشت، اوپك به نهايي كردن نخستين توافق محدودسازي توليد خود از سال 2008نزديك است.

  • بازار نفت روي موج توافق احتمالي

با افزايش احتمال شكل‌گيري توافق فريز نفتي، بازار نفت روز جمعه با افزايش قيمت‌ها مواجه شد كه ممكن است اين روند امروز با بازگشايي مجدد بازارها نيز ادامه يابد. قيمت نفت برنت درياي شمال در پايان معاملات جمعه 0.8درصد نسبت به روز پيش از آن بالا رفت و به 46دلار و 86سنت در هر بشكه رسيد. هر بشكه نفت وست تگزاس اينترمديت آمريكا نيز با 0.6درصد افزايش نسبت به روز پيش از آن، به ارزش 45دلار و 69سنت معامله شد. قيمت سبد نفتي اوپك اما در پايان روز پنجشنبه با 7‌سنت كاهش، به ٤٢‌دلار و ٨٣‌سنت براي هر بشكه رسيد.

  • توافق نزديك است

وزير نفت ايران پس از ديدار با دبيركل اوپك كه روز شنبه در محل وزارت نفت برگزار شد، اعلام كرد: احتمال اينكه در نشست نوامبر، وزيران نفت و انرژي اوپك به توافق برسند زياد است. بيژن زنگنه در جمع خبرنگاران گفت: دبيركل در اين ديدار، گزارش مفصلي از فعاليت‎هاي انجام شده پس از نشست فوق‌العاده اوپك در الجزاير و مذاكراتي كه با مقام‎هاي كشورهاي عضو و غيرعضو اين سازمان ازجمله ونزوئلا، عراق، كويت، امارات، عربستان، روسيه و… داشته است، ارائه كرد.

كشورهاي عضو و غيرعضو اوپك در تلاشند كه در نشست عادي آذرماه اين سازمان در وين به تصميمي جامع برسند و اطلاعاتي كه دبيركل امروز به من دادند، دلگرم‌كننده است. وزير نفت يادآور شد: كشورهايي كه در سال‎هاي اخير توليد بيشتري داشته‌اند، براي بهبود وضع بازار مسئوليت بيشتري‌دارند.

  • باركيندو: توافق الجزاير بدون رهبري ايران غيرممكن بود

دبير كل اوپك در حاشيه ديدار با وزير نفت ايران اعلام كرد: توافق اعضاي اين سازمان در نشست الجزاير بدون رهبري ايران غيرممكن بود. محمد سانوسي باركيندو، با اشاره به سفر پيشين خود به ايران در شهريور ماه گفت: پيش از نشست الجزاير با آقاي زنگنه ديدار كردم و ايشان به من اطمينان داد كه ايران، نه‌تنها در پيوستن به اجماع، بلكه براي رسيدن به آن، از هيچ كاري دريغ نمي‎كند.

1 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *