کاهش نرخ سود سپرده ها به نفع بانک هاست
این اقدام یک روز پس از آن صورت میگیرد که رضا شیوا، رئیس شورای رقابت با هشدار نسبت به تبانی بانکها برای کاهش هماهنگ نرخ سود سپردهها تأکید کرده بود:« اکنون دوران این شیوه تعیین نرخ سود به پایان رسیده و انتظار داریم که از این پس اینگونه عمل نشود.» به گفته وی، شورای رقابت انتظار دارد بانک مرکزی بهعنوان نهاد تنظیمکننده بخش پولی کشور، سقف و کفی را برای نرخ سود تسهیلات و سپردههای بانکی تعیین کند تا بانکها مجاز باشند در این محدوده نرخهای خود را افزایش یا کاهش دهند.
به گزارش همشهری، برخی خبرگزاریهای داخلی از دیروز از اقدام بانک پاسارگاد در کاهش دادن نرخ سود سپردههای مشتریانش از ۱۸درصد به ۱۶درصد خبر داده بودند. همزمان برخی خبرها حکایت از آن دارد که در روزهای آینده برخی بانکها ازجمله بانک پارسیان و صادرات درصدد هستند نرخ سود سپردههای یکساله را حتی تا مرز ۱۵درصد کاهش دهند.
همه منتظر کاهش نرخ سود سپرده ها
تصمیم خودجوش برخی بانکها مستند به تصمیم بهمن سال گذشته شورای پول و اعتبار است و در ظاهر منع قانونی وجود ندارد چرا که شورای یادشده و بانک مرکزی حداکثر نرخ سود سپردهها را تعیین و به بانکها ابلاغ میکنند و بانکها این اجازه را دارند که نرخ سود کمتری به سپردهگذاران پرداخت کنند. این در حالی است که مشخص نیست آیا کاهش نرخ سود سپردههای بانکی به استناد مصوبه شورای پول و اعتبار بدون تغییر در نرخ سود تسهیلات بانکی قانونی است و با چراغ سبز بانک مرکزی صورت گرفته است یا نه؟
- زیرآبی رفتن برخی بانکها
روی دیگر کاهش تدریجی نرخ سود سپردههای بانکی در سکوت معنادار بانک مرکزی، اقدام برخی بانکها در جذب سپردهگذاران دیگر بانکها با نرخ سود بالاتر حتی در قالب صندوقهای سرمایهگذاری وابسته به بانکها به میزان ۲۰تا ۲۲درصد است. از سوی دیگر خطر خروج سپردهها به سمت مؤسسات اعتباری در حال گرفتن مجوز با وسوسه دریافت سود بیشتر وجود دارد.
کاهش نرخ سود بانکی در آینده نزدیک اجرایی می شود؟
البته بانک مرکزی اواخر سال گذشته به بانکها اعلام کرده بود از پذیرش سپردهها در قالب صندوقهای سرمایهگذاری وابسته بهخود و همچنین دادن خدمات به مؤسسات اعتباری ناقض مصوبات شورای پول و اعتبار خودداری کنند ولی مشاهدات همشهری از برخی شعب بانکها نشان میدهد که روسای شعب و کارمندان آنها مردم را تشویق میکنند تا قبل از ابلاغ کاهش سود سپردهها اقدام به سپردهگذاری با نرخ سود قبلی کنند.
- نشستهای بینتیجه بانکداران
رو دست بانکداران به شورای پول و اعتبار در کاهش دادن نرخ سود سپردهها از ۱۸درصد به ۱۶تا ۱۵درصد از یک سو و حفظ نرخ سود تسهیلات مبادلهای ازجمله جعاله و فروش اقساطی به میزان ۲۰درصد دستکم حاشیه سود بانکها را افزایش میدهد. از ابتدای امسال همزمان با اصرار مقامات دولتی ازجمله وزیر اقتصاد و رئیسکل بانک مرکزی مبنی بر کاهش نرخ سود بانکی متناسب با نرخ تورم، نشستهای متعددی بین مدیران بانکهای دولتی و خصوصی تشکیل شده اما به نتیجه مشخص نرسیده است.
علت این است که در بهمنماه وقتی بانکداران پیشنهاد کاهش نرخ سود سپردهها از ۲۰به ۱۸درصد را به بانک مرکزی و شورای پول و اعتبار دادند، این دو نهاد با این پیشنهاد موافقت کردند و البته به کاهش ۲درصدی نرخ سود تسهیلات هم رأی دادند. ایسنا به نقل از برخی مدیران شبکه بانکی گزارش داد که قرار است نرخ سود سپرده فعلا در بانکها تا ۲درصد کاهش پیدا خواهد کرد و ظاهرا سود تسهیلات بدون تغییر در همان ۲۲ درصد باقی میماند.ظاهرا این روند تا ۶ماه آینده ادامه داشته و بانکها بهتدریج نرخ سود سپرده را کاهش خواهند داد.
- بانکها به جمعبندی نرسیدهاند
مدیرعامل بانک توسعه صادرات با بیان اینکه هنوز بانکها به جمعبندی برای کاهش نرخ سود نرسیدهاند، گفت: در جلسات آتی احتمالاً در این خصوص تصمیمگیری خواهد شد. به گزارش تسنیم، علی صالح آبادی افزود: اما هنوز تصمیم نهایی درباره نرخ سود و اینکه چه میزان از نرخ فعلی کم شود، گرفته نشده است.
زمان کاهش نرخ سود سپرده های بانکی
این مدیر بانک دولتی توسعه صادرات، زمان برگزاری جلسه بعدی بانکهای دولتی و خصوصی را منوط به دعوت شورای هماهنگی بانکها دانست و گفت: بانکها در جلساتی که داشتند حتی درباره نرخ هم صحبتی نکردهاند، باید نظرات تمامی بانکها مطرح و بعد تصمیم مشترک اتخاذ شود.یک مقام مطلع نظام بانکی هم گفته ظاهراً توافق بانکها (خصوصی ها) برای کاهش نرخ سود صورت گرفته و بناست ابتدا بانکهای بزرگ در این زمینه اقدام کنند و دیگر بانکها نیز طی روزهای آتی به جرگهشان اضافه شوند و این تصمیم خود را بهاحتمال قوی از هفته آینده اجرا خواهند کرد.
تعقیب
[…] »کاهش نرخ سود سپرده ها به نفع بانک هاست […]
[…] »کاهش نرخ سود سپرده ها به نفع بانک هاست […]
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.